Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik Februari

De kop is eraf! Het seizoen is van start en begon beter dan we ons ooit hadden durven voorstellen. In alle drie de openingskoersen werden bijzondere prestaties geleverd.

Setmana Ciclista Valenciana
Voor het eerst startte SwaboLadies.nl haar wielerseizoen buiten de BeNeLux. In de Spaanse UCI-meerdaagse bedwong het peloton de Spaanse heuvels. Doordat de manier van koersen zich meer richtte op de beklimmingen die in het parcours zaten, bleek dit een veel prettigere manier van wedstrijdritme opdoen dan de Belgische klassiekers. 
Nicole Steigenga zorgde deze week voor de grootste overwinning in de geschiedenis van de ploeg. In de derde etappe trok de rensters twintig kilometer tot de finish ten aanval, waarna ze het peloton pas na de streep terug zou zien. Dit betekende de eerste UCI-overwinning in de geschiedenis van de ploeg.

Omloop van het Hageland
Als vanouds was de Omloop van het Hageland een loodzware koers. Een valpartij zorgde voor de eerste belangrijke schifting, waarna er volle bak door werd getrokken. Marlies van der Lugt was bij de les en wist mee te komen met de voorste groep. Hier liet ze het echter niet bij zitten. In de eerste wedstrijd die ze reed als Elite-renster, trok ze ten aanval. Samen met de Noorse kampioene probeerde ze een gat te overbruggen op de twee leidsters, waarbij ze lang weg wisten te blijven. In de finale werden de vluchters echter weer terug gegrepen, waardoor Van der Lugt uiteindelijk als 58e zou finishen.
De aanval van Marlies was uitgebreid te zien in een samenvatting op Eurosport 1.

Le Samyn des Dames
Ook de Waalse openingskoers betekende een waar slagveld. In de koers dit veel heuvels en keien kende haalden slechts 49 rensters de eindstreep. Hiertussen bevond zich ook Hanneke de Goeje, die in haar derde jaar voor de ploeg laat zien flinke progressie te hebben geboekt. Voor het eerst haalde ze de streep in een UCI-koers, waarbij ze tevens een knappe 35e plaats wist te behalen.

Trainer Stefan van Klink: "De start van het seizoen leverde meer op dan we ooit op hadden durven hopen. Opnieuw laten we zien dat de ploeg de stijgende lijn vast kan blijven houden. Naast de opvallende prestaties van Nicole en Marlies, is ook goed te zien dat er een aantal jonge talenten aan zitten te komen. Dat geeft veel vertrouwen voor de rest van het seizoen. Maar we moeten ook kritisch blijven: er zijn nog veel verbeterpunten. Die zullen we met beide handen aangrijpen om deze lijn door te trekken."