Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbeschouwing Februari

Het wielerseizoen 2018 zal eind februari van start gaan. SwaboLadies.nl opent het nieuwe wielerjaar in Spanje en België.

Voordat het Nederlandse wielerseizoen gaat beginnen, zal SwaboLadies.nl haar seizoen starten in het buitenland. Met twee koersen in België en een in Spanje heeft de ploeg een mooie seizoensstart op het programma staan.

Setmana Ciclista Valenciana | UCI 2.2 | 22-25 februari
Het wielerjaar wordt afgetrapt met Setmana Ciclista Valenciana, een meerdaagse UCI 2.2 koers in het oosten van Spanje. Van 22 tot 25 februari is het Spaanse heuvellandschap terrein van het damespeloton om de eerste Europese overwinningen van 2018. De vierdaagse staat bekend als een uitdagende koers. De wedstrijd kent vier maal een rit in lijn van minimaal 115 en maximaal 137 kilometer. 
Aan het vertrek staat een sterk deelnemersveld met de dames van Canyon-SRAM als topfavorieten, die o.a. Niewiadoma en Ferrand Prevot aan het vertrek hebben. Voor SwaboLadies.nl staan Baks, Klement, Knibbe, Neefjes, Steigenga en Wasmus aan het vertrek.
"De wedstrijd in Valencia is een ideale manier om het seizoen te openen," vertelt trainer Stefan van Klink, in Spanje actief als ploegleider. "Het is een comfortabelere manier van koersen als de koude voorjaarsklassiekers in België. In de wedstrijd gaan we op jacht naar korte etappeklasseringen, maar we zien de wedstrijd vooral als een grote leerschool."

Omloop van het Hageland | UCI 1.1 | 25 februari 
Ondertussen zal er ook in België gekoerst worden. Zo wordt op zondag 25 februari de Omloop van het Hageland verreden. De UCI 1.1 wedstrijd in Tielt-Winge staat al jaren bekend als een loodzware seizoensopener. Doordat de wedstrijd goed te combineren is met de Omloop het Nieuwsblad een dag eerder, staan hier jaarlijks sterke ploegen aan het vertrek. Zo zullen ook dit jaar ploegen als Wiggle High5, Boels Dolams en Mitchelton Scott de dienst uitmaken.
Naast het hoge niveau van de deelnemers wordt de wedstrijd lastig gemaakt door een korte steile beklimming die meerdere keren bedwongen moet worden. De Roeselberg is de naam van deze beklimming. Namens SwaboLadies.nl staan Van der Draaij, Flannery, Hofman, Van Horik, Van der Hulst en Van der Lugt aan het vertrek. Drie van deze dames rijden hier hun eerste UCI koers en zullen dus de kans krijgen om zich voor het eerst te meten met de profs.

Le Samyn des Dames | UCI 1.2 | 27 februari
Als derde staat Le Samyn des Dames op het programma: een onvoorspelbare koers in het zuiden van België. Le Samyn wordt verreden op dinsdag 27 februari en kent een wisselend parcours. Na een gemakkelijke en vlakke aanloop betreedt het peloton een lokale ronde waar heuvels en kasseien bedwongen moeten worden. De finale van de koers is hier daarom altijd interessant. De zwaarte van de wedstrijd wordt echter in het eerste deel van de wedstrijd bepaald, waar het peloton kan besluiten om wel of niet koers te maken.
In deze UCI 1.2 koers zijn Cylance en Ale Cipollini de grootste ploegen. Het algemene niveau van de koers is daarmee hoog, al is het aanzienlijk lager dan in de Omloop van het Hageland. Namens SwaboLadies.nl mogen Van der Draaij, Flannery, De Goeje, De Graaff, Van Horik, Van der Hulst en Klement hun optreden maken. Voor De Graaff is dit haar eerste ontmoeting met het UCI peloton.